Industria tipografică nu e foarte prietenoasă cu mediul. În ceea ce privește procesele sale de producție, exploatează resurse naturale și lasă emisiile de carbon în mediu. Industria fiind ghidată de deziderate de piață, încurajează folosirea consumabilelor de către clienți și produce aceleași consumabile în masă, creând astfel deșeuri toxice care umplu gropile de gunoi, poluându-ne mediul înconjurător.

Imprimanta are nevoie de un cartuș, dar cartușul e mic!

Majoritatea imprimantelor sunt construite să utilizeze cartușe cu o cantitate mica de cerneală (de până la 10 ml de cerneală) ceea ce duce la schimbarea frecventă a cartușelor. Ceea ce pune presiune asupra consumatorului, care se află în situația de a cumpăra și înlocui frecvent cartușele de cerneală.

Producția cartușelor și problemele de mediu aferente

Aproximativ 1, 3 miliarde de cartușe de cerneală sunt produse la nivel global. Aproape 4 litri de combustibil sunt necesari pentru a produce un toner (cartuș pentru imprimantă laser), iar aproximativ 75 ml de combustibil sunt necesari pentru a produce un cartuș de cerneală. Cartușele își lasă evident amprenta asupra mediului. Se estimează ca un cartuș de cerneală emite până la 4. 8 kg de dioxid de carbon (CO2) de-a lungul existenței  (Clover technology)

Anual sunt produse mai mult de 1 miliard de cartușe, care devin resturi pentru gropile de gunoi după folosire (cartușele nu sunt reîncărcabile). În același timp mai puțin de 30% din cartușe sunt reciclate. Cartușele sunt adunate la gropile de gunoi și poluează mediul cu compuși organici toxici (The Energy Collective).

Până la 97% dintre cartușe pot fi reciclate!

Știai că până la 97% din componentele unui cartuș de cerneală sunt reciclabile? Asta înseamnă că doar 3% dintre cartușe se adună la gropile de gunoi. (PlanetWatch)

Însă statistica ne arată că 70 – 80% dintre cartușe sunt folosite o singură dată. Mai puțin de 30% dintre ele sunt reciclate. Când cartușul s-a golit de cerneală, utilizatorul îl aruncă la gunoi în loc să-l recicleze, contribuind astfel la acumularea deșeurilor toxice de la gropile de gunoi. Pentru a avea o măsură grafică a poluării generate astfel într-un an, putem înconjura Ecuatorul de 2 ori cu cartușele nereciclate (International Energy Agency)

Cartușul devine deșeu toxic, care așteaptă să fie incinerat

Sunt mai multe motive datorită cărora cartușele a căror cerneală a fost utilizată sunt toxice pentru mediu. Plasticul folosit la fabricarea cartușelor e compus din polimeri care se descompun în 450 – 1000 de ani. Cartușele conțin de asemenea metale grele toxice, care contaminează solul și apa cu compuși organici volatili (The Energy Collective).

Soluțiile sunt sortarea, reciclarea și sustenabilitatea

Pentru a reduce emisia gazelor de seră și a altor emisii cu efect nociv asupra mediului, e foarte importantă sortarea cartușelor și a tonerelor la gropile de gunoi. La Optiprint suntem dedicați economiei circulare, concentrată pe reutilizarea, repararea și reciclarea materialelor existente. Cartușul nostru e produs din materiale reciclate și sistemul de alimentare continuă cu cerneală sunt motivele pentru care am devenit lideri în Slovenia ai printării color ecologice.

1. Reciclarea și refolosirea cartușelor

Pentru reducerea gazelor cu efect de seră, reciclarea cartușelor și tonerelor e importantă. Aproape 50% din tonere și 70% din cartușele de cerneală nu sunt încă reciclate corect (The Energy Collective)

Majoritatea efectelor detrimentale pot fi reduse prin reutilizarea și reciclarea cartușelor, ceea ce facem deja la Optiprint. Cartușele goale returnate de la clienții noștri sunt reumplute și reutilizate după inspecția lor atentă.

2. Printarea ecologică și cartușul fără sfârșit Optiprint

Sistemul de alimentare cu cerneală continuă e o soluție ecologică pentru industria tipografică și are avantajul de a susține țelurile sustenabile de dezvoltare. Tehnologia cu jet de cerneală nu presupune folosirea căldurii și ajută la limitarea efectelor printării asupra mediului. Reduce compușii organici volatili cu până la 90% (Infomaze). E un proces de producție care folosește puține consumabile. Într-un cuvânt evită praful tonerului și emisiile de ozon.

Cartușul fără sfârșit Optiprint folosește tehnologia inkjet (jet de cerneală)

Cartușul fără sfârșit Optiprint folosește sistemul de alimentare cu cerneală continuă și rezolvă definitiv problema înlocuirii cartușelor. În loc de cartușul original al imprimantei, utilizatorul folosește cartușul fără sfârșit, ceea ce permite o creștere a volumului de printare de până la 50 de ori. Adică poți printa între 20.000 și 40.000 de pagini până vei avea nevoie să reumpli cartușul (Optiprint, d.o.o., Departamentul Dezvoltare)

Cu ajutorul cartușului fără sfârșit am salvat de 4.584.269 cartușe de la groapa de gunoi sau de la reciclare

Avantajul cel mai mare al tehnologiei Optiprint prietenoasă cu mediul este că nu aruncăm nici măcar un singur cartuș de-a lungul duratei de viață a imprimantei. Am reciclat aproape 984.000 cartușe și am salvat de la groapa de gunoi aproape 2 milioane de kilograme de deșeuri periculoase (Departamentul Dezvoltare Optiprint).

Cartușul fără sfârșit Optiprint salvează mai mult de 14 tone de deșeuri anual!

Înlocuind schimbarea cartușului cu reumplerea, cartușul fără sfârșit Optiprint protejează mediul, salvând mai mult de 14 tone de deșeuri anual.

 

  • Cartușul fără sfârșit are 2 dimensiuni care se potrivesc unor modele diferite de imprimante. Cartușul fără sfârșit mic e echivalent cu folosirea a 117 cartușe cu jet de cerneală. De-a lungul unui întreg ciclu de viață, cartușul fără sfârșit mic scutește de ajungerea la groapa de gunoi a peste 420 de cartușe, adică 13,6 kg de deșeuri în condiția în care toate cartușele ar fi reciclate.
  • Cartușul fără sfârșit mare e echivalent cu 34 cartușe. De-a lungul vieții, cartușul fără sfârșit mare salvează 120 cartușe și 11.7 kilograme de deșeuri toxice
  • With Optiprint’s continuous cartridge systems, Optiprint saves 355,000 cartridges per year, which is 14,100 kg or more than 14 tonnes of hazardous waste per year.

(Departamentul Dezvoltare Optiprint d.o.o.)

Ai vrea să fii parte a soluției sustenabile împreună cu noi? Încearcă serviciul nostru:

CU soluția ecologică Optiprint suntem parte a dezvoltării sustenabile și economiei circulare. Țelul nostru e să producem cât mai puține deșeuri, contribuind astfel la prezervarea mediului. Și în viitor ne vom concentra pe găsirea unor soluții care să permită materialelor să fie reutilizate. Fii parte din povestea noastră și comandă Testare gratuită a unei imprimante aici