Știați că nu orice hârtie este imprimabilă? Calitatea tipăririi nu depinde doar de performanța și calitatea imprimantei, ci și de calitatea hârtiei. În general, hârtia se împarte în două grupuri, în cadrul acestuia se face diferență între hârtia care este mai mult sau mai puțin potrivită pentru fiecare tip de imprimare. Aflați cum să alegeți hârtia potrivită pentru imprimare.

Este adevărat, nu orice hârtie este imprimabilă. Așa cum am menționat în introducere, ea se împarte în general în două grupuri – primul este potrivit pentru imprimare foto și celălalt pentru imprimare de text sau pentru utilizare normală. De asemenea, poate fi împărțit și după proprietățile sale structurale și fizico-chimice, rezistența mecanică, proprietățile de suprafață și proprietățile optice. Vedeți modul în care aceste proprietăți pot afecta calitatea hârtiei și, prin urmare, calitatea imprimării.

Ce afectează calitatea hârtiei?
Hârtia este un material foarte complex, în consecință proprietățile sale structurale și de suprafață depind de o varietate de condiții și procese. Acestea includ întreaga compoziție de materii prime, condițiile tehnologice de producție și finisarea suprafeței, precum și procesele de imprimare și finisare. Aceste condiții și procese afectează capacitatea de a absorbi și emite umezeala din mediu, de a schimba proprietățile electrice ale hârtiei și de a absorbi cerneala de imprimare.

Departamentul nostru de dezvoltare a explicat că calitatea hârtiei și, prin urmare, imprimările sunt influențate de:
– mărimea, tipul și tratarea fibrelor de celuloză;
– prelucrarea pastei de celuloză,
– raportul dintre materialele de umplutură și celuloză;
– amestecurile chimice adăugate la materialul de umplutură;
– tratarea suprafeței (chimică și mecanică),
– utilajele pe care se fabrică hârtia etc.

Hârtie mai bună, imprimare mai bună

Astăzi, majoritatea tipurilor de hârtie sunt obținute din fibre celulozice obținute din lemn și, într-o măsură mai mică, din fibre de plante anuale (de exemplu, tulpini de banană). Tocmai calitatea și tipul de fibre de celuloză sunt cruciale pentru proprietățile hârtiei, deoarece acestea afectează procesul de înregistrare pe diferite dispozitive.

Calitatea hârtiei este vizibilă în special la imprimare. Din această cauză, tipăriturile vor varia în claritate, revărsare, intensitatea culorii negre și transluciditatea hârtiei.

»Prin folosirea de hârtie mai ieftină apar așa numitele »microfisuri«. Acestea se reflectă în uzura crescută a unor părți componente ale dispozitivului, posibila deteriorare a calității imprimării, fiabilitatea redusă a funcționării dispozitivului, creșterea costurilor de întreținere și chiar și scăderea duratei de viață a dispozitivului, « explică colegii din departamentul de dezvoltare.

Cea mai potrivită hârtie pentru imprimare
Atunci când alegeți cea mai potrivită hârtie pentru imprimare, există 3 caracteristici care trebuie luate în considerare: compoziție, greutate și gradul de alb. La compoziție, de cele mai multe ori se consideră că cu cât este mai netedă hârtia, cu atât este mai potrivită pentru imprimare. Hârtiile aspre și grosiere nu sunt potrivite pentru imprimare.

Greutatea hârtiei ne spune multe despre calitate, deoarece, în principiu, hârtia mai grea produce rezultate de imprimare mai bune. Pentru imprimare foto, puteți obține cele mai bune rezultate prin alegerea unei hârtii mai grele (150-200 g sau mai mult).

Ați observat vreodată că nu toate hârtiile sunt la fel de albe? Gradul de alb ne spune calitatea hârtiei, unde hârtia de înaltă calitate va fi mai albă. Se măsoară pe o scară de la 1 la 100, astfel pentru hârtie de birou mai bună, selectați o valoare care este în jurul valorii de 96.

Departamentul de servicii Optiprint recomandă: »Pe baza anilor de experiență, pentru imprimarea materialelor simple de birou performează foarte bine hârtia de 80 g marca HP ColorLok sau Navigator Universal.«

Prin urmare, calitatea imprimării nu depinde doar de performanța dispozitivului dumneavoastră. Înainte de a cumpăra hârtia, verificați proprietățile acesteia, care afectează calitatea tipăririi. Vă dorim o imprimare de succes!

Surse: Marjeta Černič, Institutul de celuloză și hârtie Ljubljana, Impactul hârtiei și tehnicilor de imprimare asupra existenței unui document și departamentul de dezvoltare și service la Optiprint