Pentru cei care utilizează imprimante color, termenul CMYK nu este probabil străin. Însă v-ați întrebat vreodată ce înseamnă de fapt?

CMYK este un termen pentru un model de culori, care constă din culorile Cyan (albastru), Magenta (roșiatic) și Yellow (galben). Prescurtarea K reprezintă negru și înseamnă »Cheie« deoarece contrastele negre se obțin prin această »cheie«.

Pentru imprimantele color este clar evident că aceste cartușe de culoare sunt în aceste patru culori de bază.

Altfel, albastru, roșiatic și galben ar fi suficient pentru imprimare, însă imaginea nu ar avea contrast.

Combinația acestor patru culori, numite culori de proces și utilizate în procesul de imprimare în patru culori, este ceea ce face ca printurile dumneavoastră să fie colorate.

CMYK sau RGB?

Cea mai simplă explicație care arată diferența dintre modelele de culori CMYK și RGB este faptul că CMYK este utilizat pentru printuri, iar scala de culori RGB pentru »web«, sau pentru tot ceea ce este prezentat pe monitoare, LCD-uri, camere foto digitale și scanere.

Ecranul este format din unități mici – pixeli care sunt iluminate din spate și strălucesc cu intensitate diferită. În acest fel, creează un amestec de culori care sunt vizibile pe ecran.

RGB este compus din culorile roșu, verde și albastru.

Roșu + verde = galben
Albastru + verde = cyan
Roșu + albastru = magenta
Roșu + verde + albastru = alb (lumină)

Absența tuturor culorilor produce negru pe ecrane.

Modelul RGB afișează o proporție mai mare a culorilor spectrului vizibil decât modelul CMYK, rezultând o scară mai mare de culori

Atenție: setările de imprimare care acceptă un fișier RGB îl convertesc automat în CMYK. Drept urmare, culorile pot fi estompate și mai puțin intense. Când convertiți în prealabil un fișier în CMYK, veți avea o idee mai bună despre imprimarea color finală.

Dacă creați produse în Adobe Photoshop, selectați: Menu > Image > Mode > CMYK.

Model aditiv și substractiv al culorilor

Modelul aditiv al culorilor folosește lumina pentru a crea culori. Adăugând culori obținem culoarea albă, în timp ce absența luminii este culoarea neagră. Un reprezentant tipic al modelului aditiv este RGB.

Prin adăugarea de Cyan, Magenta și Galben nu se poate realiza culoarea neagră, așa că trebuie să o adăugăm drept »Cheie«. Acesta se numește un model de culoare substractiv, al cărui reprezentant tipic este CMYK.

Aici vă putem șopti că la Optiprint avem grijă de toate »nevoile dumneavoastră CMYK« ca parte a unui serviciu complet. Cyan, Magenta, Yellow sau »Key« … indiferent de ce culoare lipsește dispozitivului dumneavoastră de imprimare, echipa noastră de asistență instruită pentru clienți o înlocuiește înainte de a spune CMYK.