Știați că peste 375 de milioane de cartușe și tonere goale sunt aruncate anual? Majoritatea acestora ajung în depozitele de deșeuri. Știm cu toții că cartușele sunt dăunătoare pentru mediu. Ne-am interesat ce efect au cartușele aruncate asupra mediului. Am solicitat departamentului nostru de dezvoltare mai multe informații despre reciclarea cartușelor la Optiprint. Citiți mai departe.

Imprimantele și cernelurile lor sunt alcătuite din mai multe ingrediente (în mare parte substanțe chimice) care sunt dăunătoare atât oamenilor, cât și mediului. Doar la fabricarea cartușelor se folosesc de la 7 dcl la 3,8 l de ulei.

Există numeroase motive pentru care cartușele aruncate sunt dăunătoare mediului. Una dintre cele mai importante este cu siguranță că materialele plastice utilizate pentru cartușe sunt realizate din polimeri care se descompun de la 450 la 1000 de ani. Cartușele conțin, de asemenea, toxine și metale grele care contaminează solul și apa cu »compuși organici volatili«.

Reutilizarea cartușelor

Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și alte efecte nocive asupra mediului este esențială reciclarea cartușelor și tonerelor.

Știați că 97% din piesele cartușului sunt reciclabile? Asta înseamnă că doar 3% din cartuș se transformă în deșeuri.

Aproximativ 50% din toate cartușele de toner și 70% din toate cartușele de cerneală nu sunt încă reciclate sau eliminate în mod corespunzător. Această proporție mare de deșeuri poate fi redusă semnificativ prin reutilizarea și reciclarea cartușelor.

Și cum se ocupă Optiprint cu reciclarea cartușelor?

L-am întrebat pe dezvoltatorul nostru Gregor Kočar despre procesul de reciclare a cartușelor.

Cartușele goale sunt returnate de la clienți la Optiprint, unde departamentul nostru de producție le umple și le pregătește pentru reutilizare.

Prin umplerea unui cartuș care ar face de altfel 400 de printuri, Optiprint îi extinde durata de viață cu zeci de mii de printuri, evitând astfel deșeurile de materiale.

“Prelungim durata de viață a deșeurilor de materiale. În acest fel, facem din materiale consumabile ne-consumabile”, spune Gregor.

Conform dezvoltatorilor noștri, imprimantele Optiprint consumă 1% din cartușe de-a lungul duratei de viață, comparativ cu imprimantele convenționale ale căror cartușe nu sunt reciclate sau reutilizate.

Astfel puteți fi siguri că împreună cu noi faceți tot ceea ce vă stă în putere în beneficiul mediului.

Surse: Planet Watch, The Recycler și The Energy Collective