Te-ai întrebat vreodată de câtă cerneală ai nevoie ca să printezi un document în Word, unul în PowerPoint sau o imagine?
Consumul de cerneală este estimat prin gradul de acoperire cu cerneala a paginii, reprezentând suprafața de spațiu utilizată într-un document. În Europa se consideră că un document Word A4 tipărit are un grad de acoperire de 5%.

Care e gradul de acoperire cu cerneala a paginilor imprimate?

Clasificarea ISO indică numărul de pagini care pot fi tipărite cu un cartuș până la înlocuirea acestuia. Documentul la care clasificarea ISO se referă este un A4, cu o suprafață acoperită/printată de 5%.

Cum ne imaginăm o suprafață printată de 5%?

Formatul A4 e împărțit în 100 de dreptunghiuri cu dimensiune egală. Acoperire 5% înseamnă că acoperim cu cerneală 5 dreptunghiuri din cele 100 de dreptunghiuri ale unui document A4. Iată ce înseamnă un grad de acoperire de 5%.
Pentru imprimarea alb negru, gradul de acoperire este determinat de suprafața acoperită cu cerneală neagră.

Problema clasificării complicată de imprimarea color

Gradul de acoperire de 5% e aplicabil tuturor producătorilor și tuturor produselor în mod egal. Gradul de acoperire de 5% e simplu de determinat pentru suprafețele printate alb negru.

Printul color e măsurat diferit și variază în funcție de culorile și nuanțele folosite. În cazul printurilor color gradul de acoperire cu cerneala se schimbă în funcție de ce printăm, text sau imagine, de la linii alb negre la rezoluția imaginii. Conform standardului ISO gradul de acoperire în cazul printului alb negru este de 5%, dar în cazul cernelii color folosim de 3 ori mai multă cerneală față de imprimarea alb negru.

Toate nuanțele sunt obținute din 3 culori de bază: albastru, magenta, galben

Gradul de acoperire în cazul cartușelor color e determinată pe baza modelului CMYK (cyan – albastru, magenta, yellow – galben, k – negru )
Când se printează cu o imprimantă cu jet de cerneală este nevoie de 4 cartușe de cerneală pentru printurile color: 3 pentru CMY si 1 pentru K ( negru)
Dezavantajul principal al printului color este riscul consumului inegal al culorilor cartușului color. Terminarea oricărui cartuș dintre cele 4 cartușe înaintea celorlalte duce la necesitatea schimbării cartușului.

Suprafața acoperită în funcție de amestecul folosit de culori

Culorile secundare – portocaliu, verde, purpuriu – se obțin prin folosirea în diferite proporții a culorilor primare – albastru, magenta, galben. Prin amestecul culorilor primare cu cele secundare se obțin culorile terțiare.

Determinarea suprafeței acoperite pentru culorile secundare și terțiare are loc diferit. În cazul în care ne dorim să printăm culoarea verde, vom avea nevoie de o combinație de cerneală albastră și cerneală galbenă. Pentru că cele 2 culori sunt imprimate pe aceeași suprafață avem un grad de acoperire de 5%, deși folosim de două ori mai multă cerneală.

Suprafața medie acoperită variază între 7 și 10%

Standarul ISO are ca punct de referință hârtia format A4. Asta înseamnă că dacă hârtia A4 ar avea un grad de acoperire de 50%, aceeași suprafață acoperită pe un format de hârtie A5 ar însemna 100% și 25% pe o hârtie A3. Același standard ISO standardizează gradul de acoperire de 5% pentru hârtia format A4, deși printul mediu color utilizează de fapt între 7 și 10%. Utilizatorii soluției de printare Optiprint au un grad de acoperire mai mare datorită facilității oferita de inovația Optiprint.

Gradul mediu de acoperire pentru printul color

În practică gradul de acoperire este măsurat prin intermediul consumului cartușului de cerneală. Ceea ce înseamnă că aceeași cantitate de cerneală acoperă aceeași suprafață de hârtie, indiferent de culoare.

Exemplu:

1 gram de cerneală neagră printează 50 hârtii alb negru cu grad de acoperire de 5%,
1 gram de albastru, 1 gram de magenta și 1 gram de galben printează 50 hârtii color cu grad de acoperire de 5%.

Să presupunem că un utilizator printează color o hârtie format A4 cu un grad de acoperire de 10%. Ceea ce înseamnă că gradul de acoperire depășește 5% datorită amestecării culorilor din cele 4 compartimente. Rezultă că printul color consumă de 4 ori mai multă cerneală față de printul alb negru.

Demonstrarea importanței printarii color fără griji în privința consumul de cerneala – un calcul simplu

Să presupunem că un set de cartușe costă 160 EUR (un cartuș alb negru și un cartuș color cu 3 compartimente).

• Cartușul alb negru printează 4000 hârtii A4 cu un grad de acoperire de 5%
• Cartușul color printează 2000 hârtii A4
• Cele 2 cartușe împreună printează 6000 hârtii A4 cu un grad de acoperire de 5%

Capacitatea de printare a cartușului e estimată ca fiind 10.000 hârtii A4 cu un grad de acoperire de 5%. Datorită modului de folosire a culorilor (când una dintre culori s-a terminat, întregul cartuș trebuie înlocuit), utilizatorul printează de fapt doar 6.000 hârtii cu un grad de acoperire de 5%.

Astfel valoarea unei hârtii printate alb negru este de 0.01 EUR, iar valoarea unei hârtii printate color este de 0.06 EUR.
Dacă suprafața acoperită devine 10% în loc de 5%, prețul se dublează, fiind de 0.02 EUR pentru printul alb negru și 0.12 EUR pentru printul color.

Prețul unei hârtii imprimate depinde de 2 factori: imprimare alb negru sau color și gradul de acoperire cu cerneala.

Sistemul Optiprint – 4.000 hârtii înseamnă 4.000 hârtii imprimate color, indiferent de culoare și suprafața acoperită

Libertatea pe care printarea cu Sistem Optiprint o aduce, elimină importanță ambilor indicatori care determină prețul printului color. Închirierea unei imprimante Optiprint înseamnă că printezi color la preț de alb negru, indiferent de gradul de acoperire.

Prin închirierea unei imprimante cu un volum de printare de 4.000 hârtii A4/lună, utilizatorii vor putea printa 4.000 hârtii, chiar dacă gradul de acoperire este de 100% (pentru printarea imaginilor). Costul printurilor nu se modifică, rămâne același. În același timp utilizatorii printează color la preț de alb negru, în ciuda faptului că printul color consumă de trei ori mai multă cerneală color.

Libertatea printului color

Managementul printării oferă toate serviciile într-un singur serviciu. În plus, față de printul color la același preț cu printul alb negru, totul este inclus în închirierea imprimantei astfel încât sa printezi lipsit de griji. Serviciul de închiriere a unei imprimante Optiprint include atât soluția inovativă Optiprint cât și softul necesar. Toate acestea vin împreună cu instalarea gratuită a imprimantei, actualizările gratuite, reparațiile și eventualele înlocuiri de piese. Așa că Optiprint chiar îți oferă toate serviciile într-unul singur, asigurându-ți astfel eficiența costului împreună cu libertate totală de alegere a printurilor.

Asigură-te că trăiești într-o țară în care presa e liberă și încearcă o săptămână de print gratuit Optiprint

Întrucât suntem convinși că soluția noastră îți va conveni de minune îți oferim posibilitatea de a testa gratuit soluția noastră. Înregistrează-te aici.

Veselimo se sodelovanja z vami in vam želimo obilo užitkov ob brezskrbnem barvnem tiskanju!