Responsabilitatea pentru mediu a devenit un obiectiv important pentru multe companii. Pe lângă protecția mediului, strategiile sustenabile au devenit o adevărată tendință în lumea afacerilor, deoarece conduc la economii financiare și de energie.

Orice birou poate deveni mai prietenos cu mediul și mai eficient. Chiar și prin alegerea tipului de imprimantă. Prin urmare, e important să luăm în considerare întrebările de bază pe care trebuie să ni le punem înainte de a alege o imprimantă: Ce tip de imprimantă oferă o calitate mai bună a imprimării? Care dintre ele este mai prietenoasă cu mediul? Și care este mai ieftin de întreținut?

Diferite tehnologii de imprimantă cu jet de cerneală și imprimantă laser

Principala diferență dintre o imprimantă cu jet de cerneală și o imprimantă laser este tehnologia de imprimare.

Imprimantele cu jet de cerneală imprimă prin pulverizarea cu cerneală (cerneală sau vopsea) pe hârtie. În capul de imprimare, au câteva duze mici (de câțiva microni în diametru) prin care pulverizează sub presiune picături de cerneală pe hârtie. Capul se mișcă la stânga și la dreapta, acoperind întreaga lățime a hârtiei. Imprimantele cu jet de cerneală folosesc cartușe pline cu cerneală sau cerneală sub formă de picături.

Imprimantele laser funcționează pe baza unui tambur rotativ, care este alimentat. În punctul de imprimare, încărcătura este “curățată” de un laser, lăsând cerneala sub formă de particule de praf. Hârtia este încărcată, ceea ce face ca cerneala să fie transferată pe măsură ce tamburul trece din cauza sarcinilor opuse, iar unitatea sa de dezvoltare (numită “topitor”) arde cerneala pe hârtie. Imprimantele laser folosesc toner în loc de cartușe, a cărui cerneală este un amestec de plastic și particule de praf încărcate pozitiv.

Foto: Optiprint, d.o.o.

Imprimantele cu jet de cerneală sunt alegerea mai ecologică

Tehnologia imprimantei cu jet de cerneală este mai ecologică și permite:

– Economisirea energiei

Deoarece imprimantele cu jet de cerneală nu consumă căldură în timpul procesului de imprimare, au un consum mult mai mic de energie decât imprimantele laser, care trebuie să se încălzească pentru a produce primul exemplar tipărit. Imprimantele cu jet de cerneală folosesc de până la 10 ori mai puțină energie decât imprimantele laser (Agenția Internațională pentru Energie). O imprimantă cu jet de cerneală folosește în medie între 30 și 50 de wați la imprimare, de 10 ori mai puțin decât o imprimanta laser, care utilizează între 300 și 550 de wați pentru același conținut de imprimare. Pentru un birou care imprimă mult, acest lucru se traduce prin economii semnificative la facturile anuale de energie.

– Reducerea emisiilor de carbon

De asemenea, imprimantele cu jet de cerneală produc cu până la 85% mai puțin dioxid de carbon în comparație cu imprimantele laser (tehnologia Clover). Întrucât copacii contribuie foarte mult la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la menținerea aerului curat, să luăm în considerare un exemplu concret pentru o imagine mai simplă de ansamblu. Cu 85% mai puțin dioxid de carbon înseamnă că avem nevoie de șase arbori pentru a absorbi cantitatea de dioxid de carbon produsă prin utilizarea unei imprimante laser, în timp ce avem nevoie de doar un singur arbore pentru a absorbi emisiile de la o imprimantă cu jet de cerneală pentru aceeași cantitate de imprimare.

– Economisirea pieselor de schimb

Imprimantele cu jet de cerneală necesită mai puține componente de înlocuit și sunt mai ușor de utilizat, deoarece sunt necesare doar cartușele de schimb. În comparație cu o imprimantă laser, care necesită înlocuirea tonerelor, cilindrilor, unităților de dezvoltare și a topitorului, acest lucru se traduce prin economii semnificative de deșeuri. O imprimantă cu jet de cerneală economisește până la 59% la piesele de schimb comparativ cu o imprimantă laser, ceea ce înseamnă un impact semnificativ mai mic asupra mediului în ceea ce privește durata de viață a imprimantei (The Energy Collective).

– Reducerea deșeurilor

Utilizarea unei imprimante cu jet de cerneală generează mai puține deșeuri și necesită mai puține consumabile decât o imprimantă laser. La Optiprint, reciclăm cartușele vechi care sunt reumplute și refolosite după inspecție și testare. La Optiprint, niciun cartuș utilizabil nu este aruncat pe parcursul duratei de viață a imprimantei. Deșeurile sunt sortate corespunzător, iar impactul negativ asupra mediului este minimizat.

Foto: Optiprint, d.o.o.

Imprimanta cu jet de cerneală face munca de birou mult mai productivă

O imprimantă cu jet de cerneală reduce timpul petrecut cu întreținerea imprimantei atunci când alegi să o închiriezi. Un serviciu complet de închiriere include deja întreținerea imprimantei pe termen lung, economisind timp și bani. Contractul de închiriere include asistență completă, soluționare tehnică de la distanță imediată și service receptiv la fața locului, care rezolvă problemele pe loc în aceeași zi. În cazul unei defecțiuni majore, contractul permite utilizarea unei imprimante înlocuite, astfel încât procesul de lucru al companiei să nu fie întrerupt. Angajații nu au de-a face cu cardurile de garanție și nu se confruntă cu situații în care să rămână fără o imprimantă funcțională câteva săptămâni din cauza defecțiunilor.

Inovația cartușului nelimitat de la Optiprint asigură un flux continuu de cerneală și poate imprima până la 40.000 de afișări color. Service-ul Optiprint elimină factorul de înlocuire a cartușelor. Tehnicianul de service de la Optiprint vine automat la tine atunci când nivelul de cerneală din cartuș scade la nivelul de rezervă. Tehnicianul reumple cartușul nelimitat și verifică preventiv funcționarea imprimantei, pentru a se asigura că dispozitivul va continua să funcționeze optim pe viitor.

Imprimantele cu jet de cerneală nu fac compromisuri în ceea ce privește viteza și calitatea imprimării

Tehnologia în continuă dezvoltare a imprimantelor cu jet de cerneală a produs mașinării de birou puternice, care rivalizează fără îndoială cu imprimantele laser.

– Viteza de imprimare și primele imprimări

Imprimantele cu jet de cerneală au numeroase funcții și viteze de imprimare și necesită mult mai puțin timp pentru a se pregăti de imprimare, comparativ cu imprimantele laser. Acestea imprimă la viteze de peste 50 de imprimări color pe minut. Imprimantele cu jet de cerneală necesită timp minim de încălzire, iar prima imprimare este tipărită în primele șase secunde – ceea ce le face ideale pentru birourile aglomerate. Când imprimi mai multe documente simultan, imprimarea nu încetinește, așa cum se întâmplă cu o imprimantă laser.

– Specificații

Imprimantele cu jet de cerneală sunt în general mai mici și mai ușoare decât cele cu laser. De asemenea, ocupă mai puțin spațiu în birou și sunt mai convenabile. Sunt mult mai silențioase decât imprimantele laser atunci când imprimă.

Imprimantele laser emit mai multe particule în aer din cauza tonerului pe care îl folosesc, astfel încât încăperile trebuie să fie ventilate în mod regulat. Imprimantele cu jet de cerneală, pe de altă parte, nu poluează aerul și nu încălzesc încăperea. De asemenea, nu emit un miros neplăcut.

– Imprimare grafică și fotografii

Imprimantele cu jet de cerneală funcționează mult mai bine decât imprimantele laser în ceea ce privește imprimarea grafică, adică fotografii și altele asemenea, însă sunt comparabile atunci când vine vorba de grafică vectorială. Imprimantele cu jet de cerneală sunt mai bune pentru a imprima grafici mai complexe. Datorită aplicării cernelii sub formă de picături, imprimantele cu jet de cerneală aplică culorile mai uniform decât imprimantele laser și permit o mai mare precizie în plasarea cernelii. Acestea imprimă nuanțe mai curate atunci când imprimă grafică și permit imprimarea la o rezoluție mare, de până la 1200 x 1200 dpi.

– Substrat de imprimare: hârtie

Avantajul imprimantelor cu jet de cerneală este că, spre deosebire de imprimantele laser, acestea pot imprima pe aproape orice tip de hârtie, inclusiv pe material de scris texturat și hârtie foto. Imprimantele cu jet de cerneală imprimă pe hârtie și plicuri acoperite cu adeziv, precum și pe anumite tipuri de țesături.

– Caracteristici multifuncționale

Imprimantele cu jet de cerneală nu doar imprimă, ci și scanează și copiază. De asemenea, pot citi carduri de memorie (în special SD) și au o interfață USB care îți permite să imprimi direct de pe camere și hard disk-uri externe.

Foto: Optiprint, d.o.o.

Cu toate acestea, atunci când te decizi între o imprimantă cu jet de cerneală și una laser, ar trebui să iei ceva timp și să te gândești cu atenție. Pe lângă achiziție, cel mai important lucru de luat în considerare la închiriere este întreținerea imprimantei. La Optiprint, oferim o soluție completă de închiriere de imprimante care te va scuti de toate grijile în acest sens. Închirierea completă include imprimanta sau dispozitivul multifuncțional, toate consumabilele și cartușul de cerneală nelimitată Optiprint. Asistența tehnică la distanță calificată de la Optiprint și echipa locală de service se vor ocupa de imprimantă. În cazul unei defecțiuni a imprimantei, garantăm înlocuirea acesteia.

 

 

Foto: Optiprint, d.o.o.